Benaming

Het woord shrimp komt van de Midden Engelse shrimpe, wat “pygmee” betekent of een verwijzing naar de kreeft zelf. In de 7e eeuw zijn garnalen en andere zeevruchten het grootste deel van het Chinese dieet en ze doen het nog altijd goed. In 1280 gaf Marco Polo commentaar op de overvloed aan schaal en scheldieren op Chinese markten, waaronder garnalen. Het oogsten van garnalen dateert uit de 17e eeuw, waar Louisiana Bayou-bewoners zicht tot 600 meter in omtrek bewogen om de lekkernij op te scheppen. Gemechaniseerde garnalenvangst kwam pas na 1917 tot stand.

Bubba Gump shrimp company geschiedenis

Garnalen zijn al tientallen jaren populair in de VS, maar de release van de film “Forrest Gump” uit 1994 bracht een geheel nieuwe voorliefde voor garnalen, gezien het fictieve verhaal van de Bubba Gump shrimp company in de film. Het inspireerde ook een zeer populair eetcafé met dezelfde naam dat nog steeds in bedrijf is. In de film raakte Forrest Gump, de hoofdpersoon gespeeld door Tom Hanks, bevriend met Benjamin Buford Blue, een personage gespeeld door Michael T. (Mykelti) Williamson. “Bubba”, zoals het personage van Williamson een bijnaam gaf, had het over garnalen tijdens hun vriendschap in het leger. Bubba werd gedood in de oorlog, maar Forrest Gump droeg zijn nalatenschap voort door bootkapitein te worden. Hij was niet succesvol tot een krachtige storm, veroorzaakt door luitenant Dan, gespeeld door Gary Sinise, de beroemde regel uitriep: “Waar in godsnaam is deze God van jou”. Na de storm was “Jenny”, de boot van Gump, de enige garnalenboot die overbleef en hij werd uiterst succesvol.

Garnalen en grutten geschiedenis

Wanneer twee ogenschijnlijk niet-verwante voedingsmiddelen op één hoop worden gegooid, zoals het geval is met garnalen en grutten, is het normaal om je af te vragen hoe. Het begon allemaal met Muskogee Native Americans die maïs op verschillende manieren gebruiken voor voedsel. Toen hun korrels vermengd waren met de overvloed aan garnalen in de kunstgebieden van zuidelijke staten in de VS, zoals Georgië, Alabama, South Carolina, Nort Carolina en Louisiana, werd het gerecht een goedkope en gemakkelijke maaltijd om te maken. Nu is het zien op menu’s van restaurants, in kookboeken en op familietafels in de VS. DE veelzijdigheid van het gerecht heeft het mogelijk gemaakt om een eigen festival en kookboek te hebben. Als je nog nooit garnalen en grutten hebt geprobeerd, probeer dan dit Creools-stijl recept voor garnalen en grutten.

Geschiedenis van de garnaal

Het strand in Oostduinkerke België, staat erom bekend dat er nog op de ouderwetse manier wordt gevist naar garnalen. Ze vissen de garnalen namelijk te paard. Wat tegenwoordig een heel gek idee is met alle technologie waarmee je massaal garnalen kunt vangen zonder veel moeite. Waarbij garnalen vissen te paard juist veel voorbereiding vereist en moeite kost. De paarden die ze gebruiken voor dit werk moeten sterke paarden zijn. Dus je kan bijvoorbeeld denken aan de Ardense of Brabantse ras. Deze speciale manier van vissen trekt veel toeristen naar Oostduinkerke wat weer gunstig is voor de stad en zijn economie.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders