Garnalen pellen

Het is niet het hedendaagse werkje maar het kan je wel geld schelen. Het garnalen pellen is namelijk helemaal niet zo ingewikkeld. Het gaat er om dat je eerst de kop verwijderd, dan de pootjes en dan de schaal er af. Dan moet het darmkanaal er uit dat je doet met behulp van een schilmesje. Hieronder ga ik het verder toelichten om een garnaal goed te pellen voor een heerlijke maaltijd. Je kan dan kiezen of je de garnalen voor het koken wilt pellen of na het pellen. De meeste koks zweren dat ze garnalen in de schaal koken om de smaak te bevorderen. De schaal zorgt er voor dat de sappen in de garnaal blijven zitten. Er zijn ook mensen die het beter vinden om garnalen vóór het koken te gaan pellen, hierdoor zou de maaltijd makkelijker te eten is.

Allereerst moet je de kop eraf trekken. De kop zit vaak nog aan de garnalen. Je kan de koppen er ook afsnijden als je dat fijner vind. Pak dan de poten goed vast en trek deze er ook af. Dit moet je in delen doen. Normaal gesproken gaat dit vrij makkelijk. Om de schaal er af te halen moet je vanaf het hoofd en steek je vingers onder de schaal nu kan je de schaal er in één keer vanaf halen. doe dit wel voorzichtig, want anders gaat het niet in één keer. Het verschilt per persoon maar je kan eventueel de staart er vanaf halen. De staart is niet om op te eten, maar het ziet er vaak wel wat mooier uit op de tafel. Je moet wel de schalen bewaren deze kan je later weer gebruiken. Stop ze in een zak en vries ze daarna in. Als je dan garnalenbouillon gaat maken kan je deze goed gebruiken als basis voor de garnalenbisque en misschien nog wat andere vissoepen. Maak dan een insnijding langs de rug van de garnaal door middel van een schilmesje.

Kipuitdeoven.nl

Deze insnijding moet ongeveer een halve cm diep zijn. Er zal dan doordat het vlees open zal krullen kan je een zwarte of witte ader zien omdat die net onder het oppervlakte ligt. Dat is namelijk de spijsvertering van de garnaal vanaf het begin tot het einde. Pak dan weer een mesje of dergelijke en haal hiermee het darmkanaal omhoog en pak het beet om het er zo voorzichtig uit te trekken. Dit moet je doen met enige precisie om zo het darmkanaal in één keer er uit te halen.

Het is namelijk niet handig als dit in alle kleine stukjes er uit komt. Als er stukjes vlees in de weg zitten kan je deze weg halen door het mesje te gebruiken. Het darmkanaal kan je weggooien als je deze er volledig uit hebt gehaald. Het is wel belangrijk dat je nog even goed de buik van de garnaal even controleert omdat hier soms nog een ader kan zitten. Als dat het geval is moet je moet je met het mes een nog een sneetje maken lang de buik en zo kan je weer met het mesje de ader omhoog wippen en trek hem dan met je vinger eruit. Voor de hygiëne moet je even je vingers en de garnalen ook.

Het darmkanaal kan nogal kleverig zijn dus zorg dat alles goed schoon is en dat er niets achterblijft. Het is dan ook belangrijk dat je de garnalen in de koelkast bewaard. Het zou ook kunnen met een kom ijswater en daar de garnalen dan in.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders