Tijgergarnalen

De Latijnse naam van de grote Tijgergarnaal is Neocaridina sp Tiger. De Nederlandse naam Tijgergarnaal is er gekomen door de strepen op het uiterlijk van de garnaal. De garnaal is een beetje honingkleurig met rode, blauwe en zwarte strepen. Er zijn ook blauwe Tijgergarnalen met zwarte strepen. Deze zijn wel heel uniek en komen haast niet voor. De Tijgergarnaal klinkt best gevaarlijk, maar de garnaal doet eigenlijk helemaal niets gevaarlijks en is een heel aardig beestje. Officieel komen de garnalen uit China waar ze in beken leven. Dit is wel een aanname en het is nooit vastgesteld. De Tijgergarnaal wordt ongeveer anderhalf jaar oud met een grootte van zo’n vier centimeter.

Garnalen.org

Als je ze in een aquarium bewaard moet je dat met minimaal tien garnalen doen met een inhoud van 30 liter. Men zegt hoe meer je er in je aquarium hebt hoe beter het is. Je moet ze niet met vissen houden want hier worden ze erg schuw van en komen ze niet meer tevoorschijn en ze zullen zich dan ook nooit voortplanten. Je moet de Tijgergarnaal niet combineren met een andere soort garnaal want als deze onderling gaan voortplanten zijn de nakomelingen niet meer raszuiver en zijn ze vaak niet meer vruchtbaar.

Verzorging

Het is belangrijk dat je je aan de waardes houdt die er zijn voor het houden van Tijgergarnalen. De temperatuur moet van 10 tot 33 graden. 24 graden is dan de perfecte temperatuur. De PH waarden zijn 6,5 tot 8. Tijgergarnalen zijn hele sterke diertjes en kunnen veel incasseren. Ze zijn daarentegen wel erg vatbaar voor ziektes dus controleer de waterwaardes regelmatig. Zorg daarnaast voor een hele hoop plantjes in het aquarium, maar let er dan wel weer op dat de garnaal genoeg zwemruimte heeft. Net zoals alle andere garnalensoorten zijn de Tijgergarnalen echte alleseters. Zo eten ze resten van planten en van dieren maar ook algen, micro-organismen, vlokvoer, granulaat, voedertabletten, gekookte of geblancheerde groenten en gedroogde beukenbladeren staan allemaal als lekkernij geschreven voor de garnaal.

Voortplanting

Het is vrij ingewikkeld om Tijgergarnalen te kweken. Zo mag het water echt niet zuur zijn en het water moet vaak vernieuwd worden. Er wordt als advies gegeven als je het water gaat verversen moet je het nieuwe water iets kouder laten zijn dan het water dat al in het aquarium zit. Als de garnalen een leeftijd hebben behaald van drie tot vier weken. Als dat goed gaat kunnen de Tijgergarnalen elke twee maanden 20 tot 40 baby’s krijgen. De jongen hebben niet echt een hoog tempo in de groei. Als de jongen zo’n vijf mm groot zijn geworden dan krijgen ze hun eerste strepen.

Grote Tijgergarnalen (voor 5 personen)

  • Een bol knoflook
  • 2 Spaanse pepers
  • Bos koriander
  • 4 limoenen
  • 100 ml olijfolie

Hulpmiddelen

Grote koekenpan
Bereiding

Begin met het pellen van de knoflook. Snijdt de teentjes in allemaal plakjes en leg ze dan in een schaaltje. Gooi er dan wat olijfolie over tot ze helemaal onder zitten. Meestal zijn de garnalen bevroren als je ze koop dus laat ze eerst even ontdooien en pel ze dan af. Pers daarna 4 limoenen uit. Gooi dan de knoflookteentjes en de olie in de koekenpan en zet ze op een lage warmtebron. Pak dan de Spaanse peper en snijd deze ook open. Vergeet niet de zaadjes er uit te halen snij ze dan ook nog in plakjes. De koriander hak je in stukken doe die niet te klein en verwijder de dikke stelen ook. Spoel de Tijgergarnalen even af onder de kraan en doe ze in de olie. Je kan de warmtebron nu wat hoger zetten. Zorg dat de garnalen goed roze worden zodat ze gaar zijn. Nu kan je de Spaanse peper toevoegen met het limoensap. Laat het dan even lekker sudderen en voeg dan als laatste nog de verse koriander toe. Laat dit dan nog heel even meekoken en dan is het klaar om opgegeten te worden.

Advertenties

Nieuwste recepten

Adverteerders